donderdag 3 mei 2012

Zuren en basen uitleg

Verzuring van het lichaam is de belangrijkste oorzaak van alle ziektes in ons lichaam. Heel vroeger leefde de mens in een biologisch evenwicht, waardoor verzuring niet voorkwam. Vandaag de dag zijn chronische stofwisselingsziektes als diabetes, reuma, kanker, hart- en vaatziekten allemaal oorzaak van onze huidige leefstijl waardoor de zuur-base balans naar de zure kant doorslaat. Wanneer dit gebeurt, spreekt men van verzuring.

Zuren worden als slakken (afvalstoffen) afgezet in bindweefsel en vetweefsel. Wanneer je rond de 50 bent bestaat bijna 50 procent van de vaste lichamelijke structuren uit slakken. Na deze leeftijd neemt de hoeveelheid slakken alleen nog maar toe.

Gelukkig kunnen we er heel wat aan doen om de ergste verzuring te voorkomen, maar daarover later. Hieronder eerst wat uitleg over hoe je nu eigenlijk verzuurt en wat de gevolgen zijn:

Dagelijkse verzuring door leefstijl:

Suikergebruik: in heel veel voedingsmiddelen zit (ongemerkt) veel suiker;
Slechte eetgewoonten: te veel vlees, te weinig plantaardige voeding;
Alcoholgebruik;
Stress;
Weinig beweging;
Straling;
Roken;
Crashdiëten om snel af te vallen;
Overmatige sportactiviteiten: door aanmaak van melkzuur in de spieren.


Gevolgen van verzuring:

Stadium 1:

Stadium2:

Zure oprispingenJicht
HuidproblemenReuma
SpierkrampenDiabetes
DepressieMaagzweer
Beslagen tongHartinfarct
TandbederfBeroerte
Gevoeliger voor ziekteverwekkers
Haaruitval
Slaapstoornissen
Libidoverlies
Verstopte darminhoud
Allergieën

 

Wat doet je lichaam zelf om de balans te behouden?


Wanneer je lichaam verzuurt stromen er zure stoffen het bloed in, bijvoorbeeld omdat je veel vlees hebt gegeten. Op dat moment zal je lichaam een mineraal inzetten met de naam bicarbonaat. Bicarbonaat zorgt ervoor dat de PH-waarde van het bloed weer in balans komt, tot een PH van ongeveer 7 – 7,3.

Wanneer er basische stoffen de bloedstroom bereiken, bijvoorbeeld door het eten van veel groenten, (waardoor je ontzuurt) dan wordt er meer koolzuur aangemaakt, en bij zure stoffen in het bloed wordt er meer bicarbonaat aangemaakt.

Bicarbonaat is een basische stof en moet in het bloed in evenwicht zijn met koolzuur, dit is de tegenhanger van basisch en is dus zuur.

Het lichaam heeft bij dit proces voldoende mineralen nodig. Wanneer we voedingsmiddelen eten die weinig mineralen bevatten gaat ons lichaam calcium, magnesium, ijzer en andere mineralen onttrekken uit onze botten en tanden, waardoor daar problemen ontstaan.

Zie het als een stuk landbouwgrond die regelmatig verzuurd (door bijvoorbeeld zure regen, milieu) waardoor de boer van dat stuk grond landbouwkalk uit moet strooien om het weer basisch te krijgen, omdat er anders niets op wil groeien.

Wanneer er toch zuren in het bloed zijn gekomen worden deze voor zover mogelijk uitgescheiden door de nieren; voor een groot deel in de vorm van vluchtig ammonia. Echter de niet vluchtige minerale zuren worden grotendeels in het bindweefsel -ook wel de ‘voornier’ genoemd- opgeslagen en grotendeels ’s nachts uit het bindweefsel gehaald.

Een te grote stroom aan zure stoffen kan tot uitputting leiden van de opnamecapaciteit van dit bindweefsel. In de loop der jaren kan dit leiden tot klachten en chronische ziektes.

Wat kan je doen om dagelijkse verzuring tegen te gaan?


Verzuring kan worden voorkomen door vooral goed op je voeding te letten. Er zijn grofweg twee soorten voedingmiddelen te onderscheiden die het makkelijker maken om de juiste keuzes te maken:

1. Waterrijke voedingsmiddelen:


Deze zijn meestal volumineus, rijk aan vitamines, mineralen en fytonutrienten en bevatten weinig calorieën. Over het algemeen hebben deze voedingsstoffen een basen-overschot. Voorbeelden zijn: fruit, aardappels in de schil, de meeste groenten, groene thee en melk. Uitzondering is citroen(sap), welke van nature zuur smaakt, maar juist zeer basisch is.

2. Geconcentreerde voedingsmiddelen:


Deze zijn vast van structuur, rijk aan vet, eiwit, suiker en calorieën. Ze hebben over het algemeen een zuren-overschot. Voorbeelden: vlees, vis, kaas, peulvruchten, noten, zaden en granen, suiker, koekjes, snoep, koffie, frisdranken en alcohol zijn zeer zuurvormend! Ook: alle witte pasta's, witte rijst, wit brood, bruin brood. Uitzondering hierbij: tomaten, deze werken verzurend in het lichaam.

Belangrijk om te onthouden:


Om niet te verzuren wordt aanbevolen om 80% waterrijke voedingsstoffen te eten en 20% geconcentreerde voeding. Bijkomend voordeel is dat je je lichaam hiermee ontdoet van afvalstoffen, je spijsvertering weer optimaal gaat werken en ook je ideale gewicht zult bereiken. Daarnaast is deze levensstijl de beste anti-ager die er is!


Om tot een verbetering van het zuur-base evenwicht te komen is het van belang in de voeding een licht basenoverschot te creëren. Dit bereik je door een voeding rijk aan volwaardige plantaardige (biologische) producten, beperkt gebruik (20% per dag) van vis, ei, kaas en vlees en het weglaten van suiker, koffie en alcohol.


Ontzuren kan ook via de huid:


Zou je regelmatig een bad en/of voetenbad nemen met basisch badzout, dan versnel je de afvoer van zuren die zich ook opstapelen in het bindweefsel en het onderhuids vetweefsel. Bijkomend voordeel is dat je dit ook direct terugziet aan een mooiere en gezonde huid.



Dit artikel is ook terug te lezen op: http://www.in2health.nl/columns/vraag-het-aan/verzuring-treft-iedereen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten