vrijdag 4 mei 2012

Rode linzen, gestoomde makreel en iets belangrijks over vetten

Rode linzen met gebakken groenten en gestoomde makreel:

Dit bord bevat 60% basische voedingsmiddelen en 40% lichtzuur tot zure voedingsmiddelen:


Basisch: aubergines, ui, sesamzaad, komkommer, rijstolie.
Licht zuur: rode linzen
Zuur: tomaat, makreelfilet.

Met dit soort gerechten kan je eindeloos varieren, gebruik de groenten die je in de koelkast hebt, en bak deze in wat rijstolie.

Kook rode linzen in 15 minuten gaar in water, en doe deze bij de gebakken groenten, even kort meebakken en klaar. Smaakmakers: herbamare, knoflookpoeder en gemalen zwarte peper.

De makreelfilet (koop vers bij de visboer) kan 10 minuten in de stoomoven, of doe hem in een pan met wat rijstolie met de deksel erop op een laag vuur. In 15 minuten is de makreel warm. Bak de makreel nooit boven de 100 graden, omdat alle goede vetten (omega 3) zich dan omvormen tot een wat minder gezonde stof.

Iets over vetten:

Bak je eten NOOIT in olijfolie. Ook niet in andere plantaardige essentiele olie zoals Becel olie of vitamine olie of omega olie. Boven de 100 graden wordt elke essentiele olie omgezet tot een giftige stof, te vergelijken met verbrand vlees van de barbeque.

Laat je niet verleiden in de supermarkt door een fles olijfolie te kopen waarop staat aangegeven dat het voor bakken en braden is, want dit is of een olie waar alles is uitgehaald (kan je nog beter een goedkope fles zonnebloemolie kopen) of het is een olijfolie met daarin de essentiele voedingsstoffen die dus verbranden in de pan boven de 100 graden, en je komt al snel op deze temperatuur. Hieronder de fles rijstolie: te koop bij Albert Heijn voor 2 euro.



Alles wat gaat walmen in je pan is een giftige stof geworden, dit is een goede reminder voor als je iets aan het bakken bent.

De rijstolie heeft als voordelen dat het geurloos is, het smaakt naar niets en is nog goedkoop ook.

Hieronder een pot biologische kokosolie die ook naar niets smaakt, maar wel wat geurt wanneer het warm wordt. Deze heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen:

Bevat 50% laurinezuur, wat het cholesterol stabiel houdt;
De vetten worden niet opgeslagen in je lichaam;
Zorgt voor een snellere vetverbranding;

Dit is een stabiele olie die heel heet kan worden, zonder dat het zich omvormt naar giftige stoffen, je kunt er zelfs in frituren. Te koop bij de natuurwinkel voor 12,95 euro.




Voor de echte gezondheidsfreaks onder ons: Rode palmolie:

In deze olie zitten carotenen, waardoor de olie rood is. Het zorgt ervoor dat het slechte LDL-cholesterol daalt en het goede HDL-cholesterol stijgt. Een groot aantal studies rapporteren dat een dieet verrijkt met rode palmolie, het cholesterolniveau ten goede komt. Niet alleen de samenstelling van de vetten in palmolie heeft een gunstige invloed op de gezondheid, maar ook de tocotrienolen, die je terugvindt in de vitamine E van rode palmolie, verlagen het slechte HDL-cholesterol.

Het heeft verder een antiplaque-effect op de slagaders en dezelfde antitrombose-effecten (verminderen van het ontstaan van bloedklonters) als ongeraffineerde zonnebloemolie, als visolie, lijnzaad- olie en olijfolie.

Dus goed voor het immuunsysteem, hart en bloedvaten, huid en cholesterol. Te koop bij de natuurwinkel voor 9,95 euro.

Bijkomend voordeel, hierin kan je gewoon bakken en braden, echter niet frituren.



Als laatste nog iets over smaakmakers. Het is belangrijk om weinig zout te gebruiken, maar helemaal geen zout is soms echt smakeloos, daarom gebruik ik een alternatief. Herbamare van A. Vogel:


Net zo lekker, alleen veel minder zout. Er zit wat zeezout in en verder veel verschillende kruiden.


Daarnaast gebruik ik veel knofllokpoeder uit de knoflookmolen, dit is een onmisbare smaakmaker:


Verse knoflook is natuurlijk nog lekkerder, maar als er weinig tijd is om gezond te koken of je hebt het niet in huis dan is dit een goed en net zo gezond alternatief.

Verder is versgemalen peper uit de pepermolen een super smaakmaker voor bijna elk gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten