dinsdag 8 mei 2012

Borrelhapje of avondeten? Gezonde combinaties



Borrelhapjes of avondeten?


Bij een borreltje hoort een hapje. Je kunt het ook zo aanpakken dat je na het eten van al die borrelhapjes helemaal verzadigd bent. Pak het dan zo goed aan, dat je zorgt dat de hapjes die je serveert meteen iets voor je gezondheid kunnen doen!

Hieronder een bord met borrelhapjes die je ook prima als voorgerecht zou kunnen serveren, en waarmee je natuurlijk eindeloos kunt varieren:


Witlofschaaltjes gevuld met avocado, gebakken pittenmix en tuinkers:



 



Op dit bord zijn alle voedingsstoffen 95% basisch: alleen de pitten zijn licht verzurend (-4)

Witlof: bevat vitamine C, B1, B2, Calcium en wat IJzer.
Avocado: bevat vitamine C, K, Foliumzuur, Kalium, Koper en sporenelementen.
Vooral de omega 9 vetzuren zorgen ervoor dat je cholesterol stabiel blijft.

Pompoenpitten: bevatten eiwitten, onverzadigde vetten, belangrijk voor het op peil houden van je cholesterolgehalte, vitamine E, fosfor silicium en zink.

Zonnebloempitten: bevatten veel vezels en onverzadigde vetzuren.
Pijnboompitten: bevatten aminozuren, spoorelementen zoals mangaan, koper, kalium, magnesium, zink en kobalt

Tuinkers: bevat vitamine C, Calcium en IJzer en is sterk basisch (+18).

Zoals je ziet is dit een zeer gezond borrelhapje, maar het belangrijkste is dat het vooral ook heel erg lekker is!



Zwarte bonenschotel: ingredienten






Zwarte bonen hebben een hele bijzondere eigenschap: ze reinigen je lever, wel zo handig wanneer je een borrel gaat drinken! Daarnaast bevatten ze net zoveel anti-oxidanten als blauwe bessen, dit is heel veel dus. En niet onbelangrijk; ze zijn erg lekker en makkelijk te bereiden. Alleen nog te koop bij natuurwinkels, helaas.

In deze bonenschotel doe ik eigenlijk alleen wat rauwkost, want het moet een beetje snel klaar zijn! De rauwkost kook ik samen met de zwarte bonen in eigen vocht in 5 minuten gaar. Je kan er uiteraard naar keuze mee varieren, afhankelijk van wat je op dat moment in huis hebt, of waar je zin in hebt.






Afgieten, op smaak maken met een beetje olijfolie, knoflookpoeder, zeezout, en klaar!

Resultaat: Zwarte bonenschotel met tomatensalsa en bruschetta van zuurdesembrood:






Dit complete gerecht is 45% basisch en 55% licht verzurend:

Zwarte bonen: licht verzurend (-4)
Rauwkost in bonenschotel: basisch (+15)

Zuurdesembrood: licht verzurend (-4)
Tomaten: verzurend (-13)

Komkommer: sterk basisch (+30)
Griekse yoghurt: zeer licht verzurend: (-2)

Feta: licht verzurend: (-2)
Rucola: sterk basisch (+15)

Zoals je ziet heb ik hier ter verduidelijking per voedingsstof de waarde van verzurend of basisch erbij aangegeven, zodat je kunt zien hoe ik op de percentages kom.



Omdat het voorgerecht voor 95% basisch is, komt het geheel van deze complete maaltijd weer terug in balans. De dagelijkse ideale balans is 20% verzurend en 80% basisch, maar als je dit weet te compenseren op andere dagen, dan is dit nog steeds een zeer gezonde maaltijd, maar met andere eigenschappen.

Verzurend hoeft niet altijd slecht te zijn (tomaten, bonen) het gaat erom dat je de juiste balans weet te behouden.



Tomatensalsa:

Voor de tomatensalsa gebruik ik griekse yoghurt, wat fijngemaakte feta, tomaten zonder schil en wat stukjes komkommer. Op smaak gemaakt met knoflookpoeder (kan ook verse; +18 basisch), sesamzaad en verse zwarte peper:

Ik bewaar altijd alle kapjes van zuurdesembrood in de vriezer, dit is een makkelijke manier om snel een gezonde bruschetta mee te maken.






Als laatste smaakmaker gebruik ik gerookte paprikapoeder:







Het is moeilijk te verkrijgen, maar de moeite waard om in huis te hebben!

Ik koop het in Duitsland bij Galleria Kaufhof, dat is een soort V&D maar dan groter. In de kelder hebben ze de meest geweldige voedingsmiddelen. Er zijn twee soorten; een milde en een pittige variant. In deze tomatensalsa heb ik de pittige gebruikt.

Eetze!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten