maandag 7 mei 2012

Asperges met aardappelen en beefburger

Asperges met aardappelen in de schil, een beefburger op een bedje van rucola en rauwe paprikasalade:






Op dit bord zie je 75% basisch en 25% zure voedingsmiddelen.

Probeer dagelijks 2-3 soorten groenten te eten van verschillende kleuren.

Dit is een prima avondmaal wat je in 20 minuten op tafel zet. Gezond, en vooral erg lekker! Ik zal per item weergeven wat erin zit en wat het voor je doet:



Aardappels in de schil: de meest basische voedingsstof die er is!
Doe hier wat zeezout op en wat extra vierge olijfolie.

Asperges: basisch
Asperges schil je van kop naar staart (ik ben van het makkelijke en gebruik gewoon een kaasschaaf), kook je in water met een scheutje citroensap in 5 minuten gaar. Beetje extra vierge olijfolie
(= basisch) erover als ze op je bord liggen, en klaar!

Asperges bevatten veel magnesium, calcium, kalium, zink, fosfor en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. Met name die laatste twee vitamines zijn essentieel bij het herstel van spierweefsel. 

Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperge zit namelijk onder andere de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen, lage bloeddruk. Verder werkt asperge bloedzuiverend. Bij nier- en blaaskwalen kan asperge als urine-uitdrijvend middel gebruikt worden. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma's: wil je afslanken, eet dan 3x per week asperges!

Rucola: basisch
Rucola bevat door het bladgroen veel chorofyl, wat goed is voor ontelbare spijsverteringsprocessen in het lichaam:

Zuiverend, o.a. via de lever;
Stopt de groei van bacteriƫn;
Ontstekingsremmend;
Bevordert de aanmaak van bloed en weefsel, en voor een gezonde darmflora.

Rucola en andere groene bladgroenten bevatten echter wel een hoog nitraatgehalte en mag daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kilo lichaamsgewicht. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt.

Eet groene bladgroenten (sla, spinazie, etc.) dus maximaal 3x per week, omdat je anders teveel nitraat binnen krijgt!

Verder bevatten alle groene groenten (spruiten, sperziebonen, etc.) veel calcium, veel meer dan in zuivelproducten. Voedingsdeskundigen zijn  het er over eens dat je geen zuivel nodig hebt (alleen in je babytijd), en je calcium het makkelijkst uit alle groene groenten kunt halen.

Paprika: basisch
Paprika bevat veel vitamine C. De rode paprika nog meer dan de groene paprika. Bovendien bevat de paprika veel vezels, die een positieve werking hebben op je darmen. Bij gevoelige darmen is het wel verstandig om het vel er af te halen, zodat je minder last krijgt van je darmen. De paprika bevat ook betacaroteen. Wanneer dit het lichaam binnenkomt, wordt dit omgezet in vitamine A. Vitamine A is goed voor het afweermechanisme en dus ook erg gezond.

Rundvlees: verzurend
De beefburger bestaat uit 100% rundvlees, gebakken in rijstolie op een matig vuur. In rundvlees zit veel ijzer, wat je vooral bij deze maaltijd extra goed opneemt door de vitamine C uit de rucola en de paprika. Zonder vitamine C neem je ijzer niet op.

Al met al weer een snelle, makkelijke, gezonde en vooral lekkere maaltijd; eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten